Αποσαφήνιση κατασκευής και λειτουργίας Κέντρου Αποκατάστασης Παραπληγικών στην Θεσσαλονίκη

Αποσαφήνιση κατασκευής και λειτουργίας Κέντρου Αποκατάστασης Παραπληγικών στην Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 190/17.06.09

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η δημιουργία και λειτουργία ενός σύγχρονου και στελεχωμένου κέντρου αποκατάστασης παραπληγικών στην Θεσσαλονίκη, για την νοσηλεία και τις θεραπευτικές ανάγκες των ατόμων με παραπληγία όχι μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης, αλλά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας παραμένει μόνο στα χαρτιά, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι συζητήσεις και μελέτες υλοποίησης του κέντρου.

H δημιουργία του Κέντρου Αποκατάστασης Παραπληγικών στη πόλη της Θεσσαλονίκης προβλεπόταν να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας, όσον αφορά στην παροχή τέτοιων υπηρεσιών από δημόσιο φορέα.

Στην χώρα μας λειτουργεί μόνο ένα Κέντρο Αποκατάστασης Παραπληγικών, το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, ενώ η δημιουργία περισσότερων κέντρων αποτελεί επιτακτική ανάγκη και πάγιο αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών. Το κόστος της θεραπείας αποκατάστασης είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ οι ασθενείς που χρήζουν περαιτέρω φροντίδας με φυσικοθεραπείες και εργοθεραπείες, συχνά καταφεύγουν στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά κέντρα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις το κτίριο που προοριζόταν για τη δημιουργία Κέντρου Μετανοσοκομειακής Φροντίδας και Αποκατάστασης Παραπληγικών Ατόμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, περνά από τη δικαιοδοσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του ΑΠΘ με τη δημιουργία αιθουσών διδασκαλίας και γραφείων.

 Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Για ποιους λόγους εκκρεμούσε η αποπεράτωση της κατασκευής του Κέντρου Αποκατάστασης Παραπληγικών επί 20 σχεδόν χρόνια, χωρίς να ληφθούν μέτρα για την κάλυψη ενός μεγάλου κενού στην ιατρική περίθαλψη στον τομέα της αποκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος;

 - Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο την παραχώρηση νέας έκτασης, εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης για την δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης Παραπληγικών στην Βόρεια Ελλάδα;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μην χαθεί και άλλος χρόνος;

Απάντηση Υπουργείου